Slomó blogja

Slomó blogja

Rabbi! Miért akarsz nácikkal kokettálni?

Nem véletlen, hogy a Jobbik nem vesz tudomást a meghívásról

2015. február 15. - Slomó

slomo_blogja.png

Az elmúlt pár hét közéleti eseményei megint csak bebizonyították: a Jobbik képviselőinek lélektana alapvetően a gyűlöletre épül. Hiába igyekeznek a párt egyes vezetői olyan képet beállítani, mintha egy-egy véletlenül becsúszott facebook bejegyzésről lenne szó. Ez a gyűlölet, amit a Jobbik maga szított fel az elmúlt pár évben, mélyen a lelkekben és fejekben fészkel. A Jobbik képviselőinek sem az élet sem a halál nem szent. Egyaránt gyalázzák egy újszülött méltóságát és egy köztiszteletben álló rabbi emlékét.

Az elmúlt napok eseményei csak megerősítettek abban a meggyőződésemben, hogy a vizslabőrbe bújt keretlegényt csak a fővárosban, a nagypolitikában akarja, tudja a párt konszolidálni. (A Tett és Védelem Alapítvány rendelkezésére álló tapasztalati adatok kétséget kizáróan bizonyították már korábban is, hogy a vidéki Jobbik alapszervezeteiben még csak kísérlet/törekvés sincsen a tényleges konszolidációra.) Fontos azonban leszögezni, hogy a Jobbik néhány tagú legfelső vezetése, tán egy-két közismert figurát leszámítva nem javíthatatlan nácikból áll. Sokkal inkább lelkiismeretlen, igazi középosztálybeli ressentiment-nal terhelt politikai haszonlesőkből. Mondjuk így, olyan típusú moral insanity-k, akiknek erkölcsi órája nemhogy rosszul van beállítva, de egyenesen hiányzik.

A Jobbik cigányozó, és zsidózó képviselőinek pedagógiai eszközökkel való megemberelése a zsidó közösségen belül is sok kérdést vet fel csakúgy, mint a társadalom jó szándékú többségében. Mi a legjobb eszköz a rasszizmus ellen? Lehet-e, szabad-e a „nácikkal” beszélgetni?

A kérdések sokunkat foglalkoztatják, miután egy kóserszilvával oldott továbbképzésre invitáltam az engem lekrisztusgyilkosozó jobbikost, majd az egész Jobbik frakciót és a párt elnökét.

Ragadjuk, meg hát az alkalmat – egy első blog bejegyzés keretében – hogy erről a kérdésről beszélgessünk, részletesebben elmondhassam mit gondolok.

Jeremiás a következőképp fogalmaz (7:28.): „Ez az a nemzet, mely nem hallgatott az Örökkévalónak, Istenének szavára, mely nem fogadott el oktatást; elveszett a hűség, kiíratott szájukból.” A kommentárok szerint mindennek oka, hogy „kiíratott szájukból”. Ha valamiről kell beszélni, de nem beszélünk róla, „kiíratik a szánkból”, akkor emiatt „veszik el a hűség”, emiatt „nem fogadjuk az oktatást” és térünk végül le a jó útról. Beszéljünk hát róla!

Zsinagógában soha nem szoktunk politikáról beszélni, de most szombaton, az ima után, a sábeszi sóletezés közben, a kérdés elvi szinten is felmerült. Az alábbi virtuális beszélgetés, a felmerülő kérdéseknek és válaszoknak rendszerbe szedett gyűjteménye. Jó szórakozást kívánok, és egyben várom a további kérdéseket, hozzászólásokat.

 

xxxŸŸŸ

 

Rabbi! Miért akarsz nácikkal kokettálni? Miért kellene neked pálinkázni velük?

Megfigyeltem, hogy amikor antiszemita meggyőződéseket előítéleteket elfogadó emberekkel beszélgetek, akkor általában nagyon feszültekké válnak – feltehetően nincsenek hozzászokva az ilyen beszédszituációkhoz – és egy kis pálinka jól tudja oldani a feszültséget, könnyebb ilyenkor feloldaniuk a frusztrációt. Arról nem is beszélve, hogy lélektanilag, ahhoz hogy egy beszélgetés sikerrel járjon, érdemes legalább az egy közös nevezőt megtalálni. Ez pedig lehet, hogy másban nem nagyon van meg közöttünk, minthogy mindenki kedvel egy kis kóser szilvát. „Nagy dolog az (evés-)ivás, mert közel hoz” – tanítja a Talmud (Szánhedrin 103b).

 

Na! Komolyan!

 A közvélemény hozzá van szokva, hogy antiszemita beszólásokra a zsidók sértődötten hőbörögnek, vagy szorongva bezárkóznak. A nácik ilyenkor mint boldogak, mert félelmetesnek és az érvényes igazság képviselőinek gondolják magukat. A tágabb közvélemény pedig nem érti, hogy ha az antiszemita marhaságokra van válasz, akkor azok miért nem hangzanak el. Ilyenkor azok az emberek, akik kiszolgáltatottságuk okán bűnbakot keresnek, könnyen beleesnek a gyűlölet hálójába.

 

Na jó. De csak nem gondolod, hogy a nácikat meg lehet győzni? A farkasból nem lesz bárány!

Először is, miért ne lehetne meggyőzni? Az ember – legyen akármilyen – egy gondolkodó lény. Egy olyan teremtés, amelyik maga dönti el, hogy a jót vagy a rosszat választja. És pont ebben különbözik a farkastól meg a báránytól. Az állatok csak az ösztöneiket követik. Az embernek viszont élete végéig meg van a szabad akarata. Isten úgy teremtett minket, hogy senki sem született bűnös vagy igaz embernek. Életünk utolsó napjáig van lehetőségünk fejlődni, a jó utat választani, vagy megbánni amit tettünk.

„Vesszenek a vétkek a földről…” írja Dávid király a Zsoltárokban (104:35). Mire a Talmud (Bráchot 10a) felhívja a figyelmet: nem véletlen, hogy a Zsoltárok vétkekről és nem vétkesekről beszél.

 

Ne legyél már ilyen naiv! Tényleg azt gondolod, hogy ezeket az embereket meg lehet győzni?

Azt, hogy antiszemita politikusokat meg lehet-e győzni, azt nem tudom. Azért vagyok bizonytalan, mert a politika, természetéből adódóan, hajlamos rá, hogy olyan dolgokat is képviselni mutasson, amelyekhez tényleges viszonya nincsen. Nem tudom, hogy meg lehet-e győzni egy politikust, mert nem tudhatom soha biztosan hogy miben hisz. De itt nem is a politika és a politikus a lényeg. Hanem az a sok százezer ember, akiknek tudáshiányát s kiszolgáltatottságát kihasználják politikusok, és gyűlölettel teli demagógia fanatikus híveivé teszik őket. Ők nem akarnak eredendően rosszat, és nincs is tapasztalatuk a zsidókról. Meggyőzésükről nem szabad lemondani. Gondoljunk bele, hogy ezeknek az embereknek mi játszódna le a fejében, ha a Jobbik elnöke és az egész Jobbik frakció ellátogatna egy különórára egy szakállas rabbihoz!

 

Én inkább abban hiszek, amit sokan mások hangoztatnak: „nácikkal nem tárgyalunk”.

Nagyon sok múlik azon, hogy milyen egy beszédszituáció. Ha egy gimnázium 30 fős osztályában van egy gyerek, aki azt hirdeti, hogy Petőfi sohasem élt, és a ’48-as Szabadságharc meg sem történt, akkor elég nagy butaság lenne, ha a történelemtanár nyilvános vitára hívná, mert azzal azt a félrevezető képet erősítené, hogy két legitim vélemény van: Vannak, akik szerint volt Szabadságharc 1848-ban és vannak akik szerint nem.

Ugyanakkor az sem lenne okos, ha a tanár büntetésből kizárná a gyereket az órákról. Sőt! Ilyenkor külön, fáradtságos és sokszor frusztráló korrepetálást kell tartania.

 

Ezt végképp nem értem. Hát te is vitatkozni akarsz velük?!

Én nem vitatkozni szeretnék. (Ezt már két évvel ezelőtt visszautasítottam: http://hvg.hu/itthon/20120713_koves_slomo_vona ) Az valóban egy félrevezető beszédszituáció lenne. Én egy továbbképzésre / előadásra hívtam a Jobbik következetesen antiszemitának és rasszistának mutatkozó képviselőit és elnökét. Egy előadásra, ami előtt és után fel lehet tenni kérdéseket. A tanítás a kötelességem. A kérdésektől pedig nem riadhatunk vissza.

Nem véletlen, hogy ezt a meghívást nem fogadta el a Jobbik. Ha ugyanis elfogadná, akkor azzal három dolgot is beismerne:

1. Hogy antiszemita és rasszista nézeteket hirdet.

2. Hogy ezeket a nézeteket kínosnak érzi.

3. Hogy ezek az ideológiák nem legitim nézetek, hanem az ismerethiány, a butaság és sok esetben a haszonleső cinizmus szüleményei, így hát azok legjobb orvoslása a tanulás.

 

 Ez szerintem naiv hozzáállás!

Nézd! Én mélyen hiszem hogy az antiszemitizmus ellen egyszerre kell a bírói kalapáccsal és a könyvvel harcolni. Minden antiszemita megnyilvánulás ellen az összes jogállami eszközzel fel kell lépni. Ezért is kezdeményeztem a Tett és Védelem Alapítvány létrejöttét, ami 2012 óta talán a legaktívabb ezen a területen. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az egyetlen valóban hatásos eszköz az oktatás. A legnagyobb ellenségünk ugyanis a tudatlanság.

És még valamit nem szabad elfelejtenünk: az antiszemitizmus sem egy fekete-fehér terület, mármint hogy összesen két halmaz létezne. Vannak az antiszemiták meg az anti-antiszemiták. Kellően sok ebben a kérdésben az árnyalat. És csak úgy, ahogy nem egyenlő megítélésű egy macsó, soviniszta férfi, a feleségét meggyilkoló férjjel, hasonló módon nem egy merítés a zsidókkal szemben negatív előítéleteket tápláló ember, a náci gyilkossal. Ha a közös ideológiai platform okán egy kategóriába sorolnánk őket, akkor nem sok reményünk lenne a világ és Magyarország megváltoztatására. Magyarországon az emberek kb. 40 százaléka táplál valamilyen szintű antiszemita előítéleteket. Róluk mind mondjunk le? Inkább változtassuk meg, akit lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://slomo.blog.hu/api/trackback/id/tr127178349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Izsák Zoltán 2015.02.18. 20:26:15

Igen Tisztelt Rabbi!
Naivnak tartottalak, mert nácikkal leülni beszélgetni nem lehet. A tűz és a víz nem fér meg egymással. Egymást semmisítik meg. Ha tűznek nagy a terjedelme,vízzel nem tudod legyőzni. Ha a víz nagy tömegű a tűzet hamar kioltja. Kérdés az, hogy egy ember aki nem csak fizikális, hanem szellemi lény tud-e változni? Tud-e elfordulni,kijönni, abból a mocsárból, abból az ember gyűlöletből, amelyben benne van? Talán igen? Én ismerek egy ember akivel megtörtént ez.....
Nagy antiszemita volt. minden rossz és bajnak az okát a zsidókban kereste és találta meg. Hitlert éltette. Beszédében mindig a zsidók szidása, gyalázása volt a központi téma. Úgy érezte ha minél jobban szidja a zsidókat, a beszédje által megerősödik és egyfajta belső kielégülése volt.
Történt egyszer nagyon megbetegedett, szinte járni alig tudott. A fia elvitte egy rendezvényre, ahol egy tanítást hallott az Ószövetségből a zsidó nép Egyiptomi szabadulásáról. Ez olyan hatással volt rá, hogy megváltoztatta a zsidók felé való viszonyát. Ott a helyszínem a cipője locsogott az izzadságtól, teste remegett, szeméből könny folyt. Szinte napok alatt betegsége elmúlt. A bibliát kezdte olvasni, kereste a zsidó emberek társaságát, barátságát. Azóta soha nem szidja a zsidókat és érdekes így is erősnek érzi magát. Magyar- Izraeli Baráti Egyesület oszlopos tagja. Rendezvényeket szervez a zsidó közéleti személyek történelmi jelentőségének megismerésére. Egyszóval hálás, hogy életének volt egy pillanata amikor megszabadult abból a szellemi fogolytáborból amiben korábban bent volt.
Ha nem hallotta volna azt az embert beszélni, talán már nem is élne. mondta-
Tehát Kedves Rabbi! Kell beszélni, azt mondom igen is kell beszélni. Mert a beszédben változtató erő van!
Tisztelettel I.Z.

potyus 2015.02.18. 20:26:26

Szerintem jelenleg nem lehet semennyi pálinkával rábeszéléssel bizonygatással, lelki ráhatással, ész érvekkel egyetlen antiszemita politikust sem meggyőzni, gondolkodásában megváltoztatni, nem lehetséges. Egyszerűen azért, mert a pártolói azt várják el, hogy antiszemita legyen, gyűlölje a zsidókat, és azt hangoztassa is, mert a választók erre buknak, ez kell nekik. Ők is tudják, ha a legkisebb lazítást tennék e téren, a hirtelen megnövekedett pártoló, és szavazó bázis csalódott lenne, és pillanatok alatt kihátrálna a megmondó Jobbik mögül.
Köves Slomo rabbimnak pedig felhívnám a figyelmét, Szegedi Csanád esetében, nem a rabbi úr kereste a kapcsolatot a magára maradt antiszemita zsidóhoz, hanem fordítva történt a közeledés, egy "megtévedt bárány" esedezett térítésért, nem fordítva. Nem volt jó a fogadtatása a pálinkás megtérítő kisérletnek, sem a társ zsidó szervezetek, sem a megtérítendő fasisztoid elemek részéről. Én úgy itélem a helyzetet, nincs pozitív hozadéka, nem is lehet.

HaKohen 2015.02.18. 21:31:27

Nem szeretnék magabiztosan ítélkezni. Mivel bennem is sok naivitás van/volt, megértem Slomó szándékait. Majd kiderül, hogy mennyire lesz hatásos.

Viszont két megjegyzést tennék a fentiekhez:

1. A kritikusai talán szemellenzőt hordanak, azért nem értik meg, hogy a Jobbik híveit, szavazótáborát nem lehet csak úgy, fölényesen lesöpörni az asztalról. Illetve lehet, de jó ötlet lenne? Gondoljuk meg, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a népesség 14 %-a szavazna ma a Jobbikra. Ha a nyolcmillió választópolgárból indulunk ki, akkor ez kereken egymillió-százhúszezer ember. Tényleg mindegy, hogy mit gondol, merre megy és mit csinál ez a több, mint egymillió honfitársunk? Nincs nálam a bölcsek köve, de az, hogy lefasisztázzuk, lerasszistázzuk, leszélsőjobbosozzuk őket, az égvilágon sehová sem vezet. Legfeljebb az agresszivitásukat, indulatvezérelte tetteiket szaporítja.

2. Bármennyire is tiszteletre méltó Slomó oktatási szándéka - amit azért is respektálnunk kell, mivel a rabbik nem papok, hanem tanítók -, azt gondolom, hogy az az attitűd, ami a Jobbik híveit jellemzi, csak hosszú távon, szorgalmas munkával és főleg nagyon komplex, bonyolult folyamatban változtatható meg. Munkahelyteremtéstől jogi eszközökig, közösségalakítástól művészeti tevékenységig, pszichoterápiától a Slomó által képviselt tanításig sok mindenre lenne szükség. És gyors eredményt akkor sem várhatnánk, ha mindez jól működne. Sajnos nem is működik jól - de ennek terhét ne már hogy egy rabbi vállára rakjuk...

És igen, a vétkeket, nem pedig a vétkeseket kell eltakarítani.

Sulyok János 2015.02.27. 17:24:53

Antiszemitának tartott barátomtól, akiről tudom, hogy nem az, értesültem a jobbik invitálásról. Végigolvasva az írást és a kommenteket zavar, hogy egy tanító hívja meg egy frakció fogalmazzunk finoman tévelygőit, bár Slomó rabbi lehet, hogy beszélgetésre gondolt eredetileg. Szerintem léteznek közös frusztrációk, amiket egyenrangú beszélgetéssel lehet oldani.
Antiszemita kijelentések, hatások mindenkit érnek, engem is értek, de beszélgetni, pláne vitatkozni zsidó barátaimmal nem nagyon lehetett, mert nagyon könnyen rám ütötték, hogy antiszemita vagyok, amitől valóban nagyon feszült lettem. Említek egy konkrét példát. Számomra nagyon fontos témában vitatkoztunk zsidó barátommal, roppantul élveztem egy darabig, de nagyon nem értettünk egyet. Egyszer csak olyan irányba fordította barátom a vitát, hogy Einstein és mások után kijelentette, hogy árpádsávos lobogót csak antiszemita lengethet. Ezzel így sommásan nem értettem egyet és máris antiszemita lettem. Azóta sem beszéltünk.
süti beállítások módosítása